Кунева: Българските учени не могат да работят без достъп до "Елзевиер"

Кунева: Българските учени не могат да работят без достъп до "Елзевиер"
Източник: Razkritia.com
A A+ A++ A

Без достъп до данните на "Елзевиер" българските учени не могат да работят и да използват възможностите по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева по повод на медийни публикации за сключвани през последните месеци на 2016 г. на обществени поръчки, цитирана от пресцентъра на МОН и БТА.

Кунева е обяснила, че парите за абонамента за научните данни са отпуснати целево от Министерския съвет. Това са пари за българската наука, които не са били предвидени в бюджета за 2016 г. "Отговаряла съм десетки пъти на въпроси на учените от БАН и на университетите, както и на въпроси на народни представители, защо е спрян достъпът до данните на "Елзевиер", е посочила министър Кунева, предаде 24 часа.

"Слава Богу, постигнахме огромна победа - министърът на финансите и колегите от МС, ме разбраха и дадоха тази възможност да платим абонамента", е добавила вицепремиерът в оставка. Меглена Кунева е посочила, че подобна е била и ситуацията с осигуряването на лицензиран софтуер за българските училища. По думите й е невъзможно в днешно време да не се ползват компютри в училищата, а използването на пиратски софтуер е подсъдно. Журналистиката има огромно значение във време, когато общественият дебат е дали може да се различи истината от лъжата и как лъжата може да обърка световния ред, е заявила министър Кунева.

Тя е припомнила, че "в края на миналата година е сезирала Прокуратурата за неверни твърдения и ползване на фалшифицирани документи от български всекидневник".


#Меглена Кунева #бюджета #МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"