Френските власти задържаха бившия косовски премиер Рамуш Харадинай по обвинение за военни престъпления

Свят | 5 януари 2017, четвъртък / 09:54| Показвания:Източник: News.bg

Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

Харадинай беше премиер на Косово през 2004 и 2005 г. Той беше съден и оневинен два пъти от Международния наказателен съд за бивша Югославия – отново по обвинения във военни престъпления. През юни 2015 г. Харадинай беше арестуван от полицията в Словения, но след дипломатически натиск беше пуснат два дни по-късно, предаде бТВ.

Бившият високопоставен представител на Армията за освобождение на Косово сега е бил задържан на летище „Базел – Мюлуз” в Източна Франция. „Той е бил задържан от френските власти въз основа на заповед за задържане, издадена от Сърбия през 2004 г. Това за нас е недопустимо”, се казва в изявление на външното министерство на Косово.

Ведомството добави, че прави всичко възможно за освобождаването на Харадинай. Косово и Франция са в добри дипломатически отношения. Париж е един от най-големите поддръжници на най-младата европейска държава, отбелязва Ройтерс.

Косовският конфликт от 1998-1999 г. завърши с отделянето от Сърбия на областта, населена предимно с етнически албанци. През 2008 г. Косово обяви независимост, която е призната от 110 страни, но не и от Сърбия, отбелязва Франс прес.


Тагове: Косово, Рамуш Харадинай, Сърбия, Словения

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси