Петкова: Няма опасност България да остане без газ

Петкова: Няма опасност България да остане без газ
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

„Винаги през зимата има риск да се случат аварии. Всичко онова, което трябва да се направи в такъв случай, е да се вземат превантивни мерки, да се оценят рисковете и да се положат усилия те да бъдат минимизирани”, коментира енергийният министър Теменужка Петкова пред БТВ, предаде Труд.

„С трите електроразпределителни дружества сме в непрекъсната комуникация, те удвоиха своите аварийни екипи, които ще работят в тези дни; цялата техника е налична, електроенергийният системен оператор също е в готовност за тези условия”, увери тя. По думите ѝ няма опасност България да остане без газ, тъй като има ритмични доставки, а и в хранилището в Чирен има достатъчно количество.

Министър Петкова коментира и обвиненията към бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. По думите ѝ прокуратурата ще разследва всички факти и ще се стигне до обективната истина.

След решението на международния търговски арбитраж сме платили на руската „Атомстройекспорт” 601 млн. евро, но сме спестили 90 млн. евро от лихви.

Най-важното беше да излезем от този арбитраж – сега имаме два реактора и площадка, която ни е струвала 1,4 млрд. лв., посочи Петкова. „Реакторите са готови и съвсем скоро, може би април, ще бъдат налични. Те бяха поръчани през 2008 г. , без да има договор как да се изпълни този проект. Оттук насетне трябва да мислим отговорно, трябва да приемем действия за да минимизираме щетите”, каза още Теменужка Петкова.

Смятаме, че е най-правилно да се извърши анализ за новата ядрена мощност, да се обособят активите на „Белене” и да се приватизира – ако има интерес, този проект ще е жизнеспособсен. Ако не – може да се продадат реакторите на трета страна.

#мерки #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »