Повече от 2 милиарда лева сме похарчили за Коледа и Нова година

Общество | 9 януари 2017, понеделник / 10:02| Показвания:Dnevnik.bg

Повече от 2 милиарда лева сме похарчили за последните 10 дни на миналата година. Така освен студен, януари често е и най-тежкият във финансово отношение месец.

Традиционно около Коледа и Нова година портфейлът изтънява драстично, пише БТВ.

Данните на данъчните от дистанционната връзка с касовите апарати показва, че за дните между 20 - 31 декември в последните пет години харчим над 200 милиона лева на ден, оборотите достигат близо 2,5 млрд. лева.

Става дума само за парите похарчени у нас, без да броим платените предварително резервации или екскурзии в чужбина. Повече от половината от оборотите са в хранителни магазини, за алкохол и за горива. Сериозна сума остава и в ресторантите. Сега въпросът е как да оцелеем до следващата заплата.

Мирослав Дечев е похарчил повече, отколкото първоначално планирал за празниците. Със заплатата си и бъркане в спестяванията обаче успял да изненада повече хора.

"Прехвърлих сумата, и то може би два пъти. През месец януари ще трябва малко по-свито да карам или пък да се лиша от други неща, които предпочитам", обяснява той.

За да се справи до заплата сега, например ще пести от обяда на работа, като го носи от вкъщи. И все пак Мирослав е доволен от спомените по празниците.

Оказва, се че не само Мирослав е похарчил повече. Управителката на комплекс също забелязва, че макар и по-малко на брой, клиентите по празниците направили по-голям оборот.

 "Цифрите показват, че имаме ръст между 8 и 10% спрямо миналата година", казва Станислава Атанасова, салонен управител.

„По принцип казват, че мъртвият период е през януари и февруари, но засега нямаме такъв спад”, отбелязва тя.

Според нея приходите са най-малко непосредствено преди празниците - през ноември.

Данъчните отчитат, че оборотите всяка следваща година около Коледа бележат рекорд за сметка на януари. 

„Има известен спад, но той се компенсира от икономическата активност от юридическите лица, така че приходите поддържат стабилен курс”, подчерта говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Експертите съветват, ако сме се охарчили много през декември, да преценим от какво да спестим, но да не прекаляваме с кредитните карти и по възможност да възстановим цялата сума до 45 дни, за да не се трупат лихви. 

Ако се наложи бърз кредит, също е важно да върнем сумата до заплата.


Тагове: празници, похарчени пари

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси