Вдигат двойно минималната заплата и пенсията във Венецуела

Вдигат двойно минималната заплата и пенсията във Венецуела
Venezuelanalysis.com
A A+ A++ A

Правителството на Венецуела ще повиши минималната работна заплата и пенсиите с 50% въпреки растящата инфлация в страната. Според президента Николас Мадуро по този начин ще защити работниците, въоръжените сили и пенсионерите, пише БТВ.

„Във времена на икономическа война и мафиотски атаки трябва да защитаваме заетостта и доходите на работниците”, сподели Мадуро в седмичното си радио и телевизионно предаване.

След петото поредно увеличение за последната година минималното възнагражденине ще стане 40 683 боливара (60 долара).

В момента Венецуела е страната с най-висока инфлация в света. Международният валутен фонд  предвижда, че тя ще достигне 1,600% тази година. Причина за това е спадът в цената на петрола – основната суровина, която страната изнася. В магазините във Венецуела има сериозен недостиг на хранителни продукти, лекарства и основни стоки за бита.

Опозицията обаче обвинява Мадуро в лошо управление на ресурсите на страната и е на мнение, че новото увеличение на заплатите и пенсиите би задълбочило кризата още повече. Според критиците на президента, който беше избран през 2013 г. за 6-годишен мандат след смъртта на предшественика си Уго Чавез, неговата некомпетентност и провалените социални политики са в основата на кризата. Те настояват за оставката на Мадуро.

Президентът обаче обвинява политическия елит на страната в саботаж на икономиката заради политически цели.

#Венецуела #заплата #пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »