Исторически преговори по Кипърския въпрос в Женева

Исторически преговори по Кипърския въпрос в Женева
Източник: Сега
A A+ A++ A

Историческа възможност за обединение на етнически разделения от над 4 десетилетия Кипър, така международната общност оценява многостранната конференция по Кипърския въпрос, която в момента се открива в Женева, информира БНР.

За първи път в целия мирен процес след разделението на страната през 1974 г. на масата за преговори сядат заедно пет страни - президентът на Кипър Никос Анастасиадис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ и представители на трите страни гаранти Великобритания, Гърция и Турция. В решаващи преговори те ще обсъждат най-конфликтния въпрос за постигането на мирно споразумение за обединението на Кипър – параметрите на сигурността и гаранциите, които са свързани и с извеждането на близо 40-хилядната турска армия от острова. Конференцията ще бъде открита и председателствана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, пише 24 часа.

Европейският съюз, чийто член е Кипър и ще бъде бъдещият обединен Кипър, е представен на най-високо ниво – в Женева са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител за външната политика и сигурносттта Федерика Могерини. Трите страни гаранти изпратиха външните си министри Борис Джонсън, Никос Кодзияс и Мевлют Чавушоглу. В навечерието на срещата на високо равнище в Женева Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са “последният шанс” за обединение на острова и се надява, че те ще успеят, а Антонио Гутериш подчерта “историческата възможност“ за обединение на Кипър.

Конференцията по международните аспекти на Кипърския въпрос може да стане повратна точка за целия мирен процес на острова. За неин успех ще се смята постигането на политическа рамка за обединението на Кипър, като преговорите по споразумението ще продължат.

#Кипър #Женева #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »