Инженер доказа, че ако Звездата на смъртта беше истинска, нейното оръжие няма да работи

Инженер доказа, че ако Звездата на смъртта беше истинска, нейното оръжие няма да работи
Източник: Радио Fresh!
A A+ A++ A

Според разпространеното мнение фантастичните филми не се приемат сериозно от науката. Има обаче изследователи, които се вдъхновяват именно от фикцията. Филмовата космическа сага “Междузвездни войни” на режисьора Джордж Лукас е довела до много научни изследвания, пише Труд.

Шотландският професор по строително инженерство Гай Уокър сериозно анализира Звездата на смъртта. Той дори я дава като упражнения на студентите си. Изследването им показва, че оръжието има проблем с термалния порт, слабо осигурената изкуствена гравитационна система и липсата на защита в случай на биологична война.

Датските лекари Ронан Берг и Рони Пловзинг изследват най-емблематичното дихателно заболяване в киното – това на Дарт Вейдър. Те разглеждат белодробните затруднения на героя във всички сцени от филма и ги приписват на вдишването на горещи газове от планетата Мустафар.

Образът на Дарт Вейдър вълнува и психиaтрите. През 2011 г. Ерик Буи изследва душевните проблеми на героя и твърди, че той страда от гранично разстройство на личността. Според учени от Университета в Оукланд пък Джаба е клиничен психопат. Те твърдят, че Ландо Калризиан е пристрастен комарджия, а Оби Уан Кеноби страда от депресия.

Астрономите са решени да открият планета, която се върти около две звезди, подобна на показаната в поредицата Татауин. Най-голямото такова търсене е направено през 2005 г. от Матю Мутершпаух и Мачей Конацки от Полската академия на науките и проектът е наречен ТАТУИН. На името на дроидите от тази планета (R2D2 и C3PO) биохимикът Оингуа Лиу наименува два от протеините, които открива.

#филми #Джордж Лукас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"