Евростат: Инфлацията в еврозоната удря тригодишния си връх през декември 2016-та

Евростат: Инфлацията в еврозоната удря тригодишния си връх през декември 2016-та
Източник: Lifebg.net
A A+ A++ A

Инфлацията в еврозоната се ускори през декември до най-високо ниво от повече от три години насам благодарение най-вече на по-високите енергийни цени, както и на нарастване на цените на хранителите стоки, на алкохола и тютюневите изделия и тези на услугите, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителните оценки на европейската статистика, предаде БНР. 

Индексът на потребителски цени (CPI) в 19 членки на единния валутен блок се повиши рязко през декември с 1,1% на годишна база след повишение с 0,6% през ноември, като това е най-солидното нарастване на потребителската инфлация от септември 2013 година насам, когато тя също нарасна с 1,1 на сто. На месечна база инфлация в еврозоната нарасна с 0,5% спрямо предходния месец.

Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от повече от три години насам, инфлацията в региона продължава да задържа далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто. 

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) оправда предварителната оценка на Евростат, нараствайки през декември с 0,9%, след като през предходните четири месеца основният CPI индекс нарастваше с по 0,8 на сто. 

Енергийните цени скочиха през декември с цели 2,6%, като това представлява тяхно първо повишение от повече от година насам, докато цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха с 1,2% спрямо година по-рано, а цените на услугите също нараснаха с 1,3 на сто. 

През декември потребителската инфлация в целия Европейски съюз се повиши с 1,2% след растеж с 0,6% през ноември, като единствено три страни - членки останаха в дефлация в края на отминалата година. 

Най-солиден спад на потребителските цени от 0,5% е отчетен в България, следват Ирландия (понижение с 0,2%) и Румъния (с 0,1%).

В същото време инфлацията отбеляза най-солиден ръст в Естония (скок с 2,4%), Белгия (с 2,2%), Чешката Република (с 2,1%) и Латвия (с 2,1%).

#Инфлацията #Европейски #Ирландия #блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"