Птичи грип е открит и в Добричко

Птичи грип е открит и в Добричко
OFFNews.bg
A A+ A++ A

Регистриран е само един случай на инфлуенца в област Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. До момента е регистриран само един случай на инфлуенца по диви птици в община Каварна, за което е уведомен oбластният управител Детелина Николова, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Има също издадена заповед за провеждане на заседание на общинската епизоотична комисия в Каварна, информира секретарят на Областната комисия и директор на БАБХ-Добрич, д-р Розалина Брайкова. „Заседанието на общинската комисия в Каварна се проведе в петък, като бяха набелязани мерки за неразпространение на болестта“, посочи д-р Брайкова. Тя увери, че непрекъснато се следи ситуацията и до момента няма потвърдени други случаи на умрели от инфлуенца диви птици. „Няма нови огнища на територията на страната. Ние с колегите в цялата област към момента нямаме притеснения за разпространение на заболяването сред домашните птици. В Каварна са набелязани конкретни мерки и се следи за тяхното спазване, като до голяма степен ни помага и времето - температурите са твърде ниски навън“, добави д-р Розалина Брайкова.

Тя каза още, че взетата проба от умряла дива гъска в района на село Топола, Община Каварна, не е дала положителен резултат за инфлуенца. В края на седмицата е извършен обход в района на Шабленското и Дуранкулашко езеро, като по преценка в момента на огледите на място специалисти ще вземат проби. Д-р Брайкова допълни, че се чакат резултати от проби на мъртви птици в района на Община Шабла, взети в средата на миналата седмица. „До момента нямаме подадени сигнали от стопански дворове“, каза д-р Брайкова.

#птичи грип #Добрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"