Понижение с над 1% в цените на петрола след засилване на сондажите в САЩ

Понижение с над 1% в цените на петрола след засилване на сондажите в САЩ
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

В началото на новата седмица цените на черното злато се понижават с над 1%, тъй като сигналите за солиден подем в активността на разработваните петролни сондажи в САЩ натежават над новините за напредък при осъществяване на договорено през декември съкращаване на добивите от страна на водещи производители от и извън ОПЕК, предаде БНР.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март се понижават с 1,65% към 52,48 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрол сорт брент - с 1,24% към 54,82 долара за барел.

Негативният старт на новата седмица за петролните пазари е факт въпреки проведена в неделя среща на енергийните министри на водещите производители от и извън ОПЕК, на която стана ясно, че те вече са съкратили добивите с около 1,5 млн. барела на ден, доближавайки се по този начин към постигнатото в края на 2016-а година важно споразумение за намаляване на производството с 1,8 млн. барела на ден през първото полугодие на настоящата година.

В същото време обаче, компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете солиден ръст с 29 броя до общо 551 на американски петролни сондажи през седмицата до 20-ти януари, като това е техният най-голям брой от 14-месеца насам. Общият брой на петролните и на сондажите за природен газ пък се увеличиха в рамките на последната седмица с 35 до 694 броя, нараствайки с повече от 70% от тяхното циклично дъно от 290 броя, достигнато в края на май 2016-а година.

Данните на Baker Hughes подхранват опасенията, че настоящите петролни цени над 50 долара за барел могат да доведат до значително повишение на производството в САЩ, което да компенсира намаленото производство от и извън ОПЕК и да попречи на надеждите за скорошно постигане на по-балансиран пазар между търсенето и предлагането на важната енергийна суровина. От средата на миналата година насам американското петролно производство нарасна с повече от 6 на сто и въпреки че все още остава със 7% под неговите рекордни исторически нива от 2015-а година, към настоящия момент то вече успя да се върне около нивата от края на 2014-а година, когато солидните добиви в САЩ допринесоха за драматичния срив на цените на "черното злато".

#черното злато #САЩ #ОПЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"