Ангеличин след разпита в Следствието: Вигенин работи с доносите, той е треторазрядната пощенска кутия

Ангеличин след разпита в Следствието: Вигенин работи с доносите, той е треторазрядната пощенска кутия
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Заместник-министърът на външните работи в оставка Христо Ангеличин не приема обвинението, което прокуратурата му повдигна, информира БТВ.

Той е обвинен за умишлена безстопанственост заради това, че е подписал договор за купуване на телефонни централи за българските посолства без обществена поръчка. Сигналът е подаден преди месец от бившия външен министър Кристиан Вигенин от БСП, пише Труд.

Ангеличин отбеляза, че става дума за 12 посолства, всяко от което има лимит до 70 000 лева. „Много е лесно да се хвърлят в пространството непроверени думи”, коментира той пред БТВ. Според него същите телефонни централи са поръчвани за същите суми и когато Вигенин е бил министър. Ангеличин призна, че избраната фирма сега е различна от тази от времето на Вигенин и по думите му има основание да не се продължи с нея.

„Това пак е обществена поръчка, но е опростена, тя е под лимитите”, изтъкна зам.-министърът, като допълни, че всяко от 12-те задграничните представителства е самостоятелен възложител. „Вигенин работи с доноси, той не е източникът. Той е треторазрядна пощенска кутия”, категоричен беше Ангеличин. Той подозира, че сигналът идва от някое от задграничните ни представителства.

„Когато работиш в едно министерство и правиш реформи, рано или късно има хора, които са засегнати. Всеки би могъл да е – може да е посланик, може да са частни интереси, може да е всичко”, каза Ангеличин. Той определи сигнала като симбиоза между донос и предизборно политическо време. „Обаждат се и накърнени компании, които са изхвърлени, защото бяха обрасли цялото министерство и бяха несменяеми с години”, посочи още той.

Ангеличин подчерта, че всичко е чисто и при договора за служебните пътувания за служителите на външното ведомство, който също се разследва от прокуратурата. От МВнР са ползвали фирмата, която има договор със земеделското министерство. Целта според прокуратурата е била да се облагодетелства въпросното дружество.

Зам.-министърът обаче подчерта, че това се практикува в цялата държава. „Това е практика за абсолютно всички министерства. Не мога да позволя най-летящото министерство в България да остане без самолетни билети”, отбеляза Ангеличин.

#Христо Ангеличин #Кристиан Вигенин #реформи #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"