За първи път след аварията във Фукушима започнаха доставки на мляко

За първи път след аварията във Фукушима започнаха доставки на мляко
pixabay.com
A A+ A++ A

Фермерите от японското градче Нараха, префектура Фукушима, разположено близо до АЕЦ „Фукушима-1”, за пръв път след аварията от 2011 г. започнаха доставки на мляко, съобщават местните власти, цитирани от ТАСС и БГНЕС.

Първите 400 литра са издоени от 18 крави и след стриктен контрол са постъпили в млекопреработвателни предприятия. Цялата минала година продукцията на тази ферма е преминавала през строга държавна проверка, като нито веднъж не е било фиксирано съдържание на радиоактивен цезий над нормата. Имало е случаи, когато показанията са били под минимума на измерителните уреди, пише Нова телевзия.

Възобновяването на доставките от фермата в Нараха не снема забраната от осем други съседни района. За безопасни са обявени и морските продукти, уловени в района на авариралата АЕЦ. 12 страни в света все още имат повишени изисквания към всякакви храни от Япония.

През март 2011 г. след удар от цунами по АЕЦ „Фукушима-1” бяха повредени системите за охлаждане, което доведе до стопяване на ядреното гориво в три реактора и до изпускане на радиация в атмосферата. Обширни територии бяха заразени, а десетки хиляди хора бяха евакуирани. Дезактивацията на почвата в района не е завършена. Досега са похарчени 19,5 млрд долара, а ще са необходими още 17 млрд.

#мляко #Фокушима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"