Защо Русия продава петрола си без да казва кой го купува?

Защо Русия продава петрола си без да казва кой го купува?
pixabay.com
A A+ A++ A

Мина повече от месец, след като Русия обяви една от най-големите приватизация след 90-те години на миналия век, предава Reuters. Тя продаде 19,5% от огромната петролна компания „Роснефт“, а все още не е възможно да се установят всички личности, които я купиха.

Акциите бяха продадени за 10,2 млрд. евро на сингапурско инвестиционно дружество, което „Роснефт“ твърди, че е 50/50 съвместно предприятие между Катар и швейцарската компания за търговия с петрол „Гленкор“.

Обявявайки сделката в предавана по телевизията среща с ръководителя на „Роснефт“ Игор Сечин на 7 декември, руският президент Владимир Путин я определи като знак на международно доверие в Русия, въпреки американските и европейските санкции срещу руски фирми, включително „Роснефт“.

„Това е най-голямата приватизационна сделка, най-голямата продажба и придобиване в глобалния сектор на петрола и газа през 2016 г.“, подчерта Путин.

„Гленкор“ е платил едва 300 млн. евро от активите по сделката, което е по-малко от 3% от покупната цена. Освен това публичните регистри показват, че собствениците на структурата включва компания на Каймановите острови, чиито собственици не могат да се проследят.

„Основният въпрос по отношение на тази транзакция, както винаги, продължава да звучи така: кой е истинският купувач на 19,5% от акциите на „Роснефт“?, заяви Сергей Алексашенко, бивш заместник-началник на Руската централна банка.

#Русия #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"