Захариева: Съдебните реформи не се правят, за да отпадне мониторинга, но тази тема измества дебата от проблемите

Захариева: Съдебните реформи не се правят, за да отпадне мониторинга, но тази тема измества дебата от проблемите
БТВ
A A+ A++ A

„Европейската комисия адмирира процедурите, които сме въвели, но казват нека видим как ще се приложат на практика”, каза правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева.

Вчера Европейската комисия посочи мерките, които България трябва да предприеме във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, за да отпадне мониторингът.

Захариева добави, че реформите не се правят само, за да отпадне мониторинговия доклад на ЕК, но тази тема измества дебата от важните проблеми.

„Докладът е балансиран, два от посочените показатели за борбата с корупцията са най-съществени като критика”, определи Захариева. По думите й от доклада става ясно, че ако се работи по същия начин през следващите 10 години е абсолютно постижимо всички 17 препоръки на ЕК да бъдат изпълнени.

„Прозрачността при избора на кадри за Висшия съдебен съвет е много важна препоръка. Борба с корупцията по висшите етажи на властта – имаше воля, имаше и план как да се случи, но това ще бъде във фокуса на следващия парламент”, каза Захариева.

Според последния Индекс за възприятие на корупцията, изготвен от „Прозрачност без граници”, България се класира на последно място от всички 28 държави в Европейския съюз.

„Усещането за корупция е свързано с ниското доверие в съдебната власт – когато хората четат за поредната оправдателна присъда или започнато дело, което е приключило без присъда. Тук става въпрос за бързото правосъдие”, смята Захариева.

Правосъдният министър в оставка смята, че всяка една институция трябва да има отчетност, включително и прокуратурата.

„В закона за съдебната власт предложихме парламентът да може да задава въпроси и да изисква доклади, отделно от годишните, от тримата големи. Това, което се препоръчва е периодичност на такъв тип докладване – колкото по-ясно прокуратурата обяснява какво прави, толкова по-добре и за двете страни”, смята Захариева.

Тя пожела успех на служебния кабинет, като каза, че най-големият риск е те да нямат да средства за извънредни ситуации.

#мониторинг #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »