Левицата: Поправките в Закона за горите нарушават Конституцията

Левицата: Поправките в Закона за горите нарушават Конституцията
Според Михалевски има три аргумента, с които КБ счита, че е нарушена на Конституцията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалните поправки в Закона за горите, които депутатите приеха в сряда, са в нарушение на Конституцията, смятат от „Коалиция за България“.

„С поправките в Закона за горите се нарушава чл. 21, ал. 2 от Конституцията, според който обработваемата земя може да се използва само за земеделски цели и само в изключителни случаи да се променя предназначението й“, заяви депутатът от КБ Димчо Михалевски, цитиран от БГНЕС.

„Текстовете влизат в противоречие с Конституцията“, категоричен е Михалевски.

„Ако президентът не сложи вето върху законопроекта, от КБ ще съберат подписи от всички депутати, освен от представителите на ГЕРБ, и ще сезират не само КС, но и ЕК за нарушаване на общностните права на ЕС“, подчерта той.

Според Михалевски има три аргумента, с които КБ счита, че е нарушена на Конституцията. Неговият коментар:

„В разрез с чл. 21 с текста, приет вчера, се разрешава строителството на съоръжения, обслужващи спортни, културни и религиозни нужди, заедно с прилежащите постройки върху земеделски земи, за които не се изисква промяна на предназначението. Приетото изменение в чл. 38 от Закона за лова и опазване на дивеча пък чрез създаването на ал. 2 нарушава Конституцията, или по-точно чл. 17, ал. 3 и ал. 5, като нарушава неприкосновеността на частната собственост и дава право на трети лица да изграждат в чужда собственост ловностопански сгради и съоръжения, без да се изисква наличие на договор или съгласие на собственика и без да е реализирано предварително и равностойно обезщетение. Нарушава се Конституцията чрез възможността държавните горски предприятия да навлизат и добиват дървесина в горски имоти, обект на съдебни спорове с трети лица.“

„Общностното право на ЕС се нарушава чрез отсъствието на предварително регламентирана и нотифицирана държавна помощ, а такава очевидно се изисква от гледна точка на предоставянето на реално финансово облагодетелстване на определени лица и фирми. Това става с отмяната на задължението по нашето законодателство да се заплаща държавна такса при промяната на предназначението на територии било в горските или земеделските фондове“, поясни Михалевски.

#Закона за горите #поправки #Конституцията #Коалиция за България #Димчо Михалевски #депутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »