Експерт: Децата като агресивния третокласник не са малко, преместването му не решава проблема

Експерт: Децата като агресивния третокласник не са малко, преместването му не решава проблема
Източник: БНР
A A+ A++ A

Деца като агресивния третокласник от 19 СУ има във всяко училище и те ще стават все повече, предупреди във Велико Търново образователният експерт д-р Калоян Дамянов, пише 24 часа.

Въпрос на култура от страна на училищните директори е да се направи реална оценка и на такива ученици да се осигури допълнителна подкрепа, извън работата с ресурсен учител. Преместването в друго училище не е решение, защото попадането в нова непозната среда може да доведе до непредвидими последици, каза Дамянов по повод напрежението в столичното школо. Той участва в Школа за училищно приобщаване в Арбанаси, организирана от Националната асоциация за ресурсните учители. Около 16 000 са децата със специални образователни потребности у нас, сочи статистиката.

За подпомагането им са необходими около 1500 ресурсни учители, като нормативът трябва да ограничи заниманията им с най-много десет проблемни деца, смятат от Асоциацията. Има недостиг на ресурсни учители и директорите назначават неправоспособни в училищата и детските градини, както предвижда новия Закон за училищното и предучилищното образование. "Последиците могат да са сериозни, защото при ненавременна подкрепа може да се стигне до отпадане на дете от училище", каза експертът. Вариант за осигуряване на допълнителни специалисти е преквалифициране на педагози с осигурени специални средства.

Процесът за влизане на ресурсните учители в училищата и детските градини в страната ще продължи около година.  Не достигат около 300 специалисти, пресметнаха  от Националната асоциация за ресурсните учители и припомниха, че в момента има техни колеги, които са принудени да работят с по 15-20 деца, тъй като е регламентиран само минимумът – от пет, а не е фиксиран максимумът. От организацията предлагат МОН да разработи специален наръчник за работа на екипите за подкрепа за личностно развитие в училищата и детските градини.


#училище #учител #експерт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »