Американските въоръжените сили изготвят план за победа на "Ислямска държава"

Американските въоръжените сили изготвят план за победа на "Ислямска държава"
Twitter
A A+ A++ A

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който нарежда на своите генерали до 30 дни да му представят план за победа над ИДИЛ, пише Нова телевизия.

Тръмп изпълнява по този начин едно от предизборните си обещания. Планът трябва да съдържа изчерпателна стратегия за победа над ИДИЛ, се казва в съобщение на Белия дом.

Указът призовава също така новият американски министър на отбраната Джеймс Матис да идентифицира нови партньори за антиджихадистката коалиция.

Русия вече обяви след телефонен разговор на Владимир Путин с Доналд Тръмп, че двамата лидери искат действително сътрудничество срещу ИДИЛ в Сирия. Американските военни гледат с недоверие на това тъй като смятат, че руснаците са преди всичко в Сирия, за да подкрепят режима на Башар Асад.

Тръмп може да избере да промени стратегията на предшественика си Барак Обама, който искаше на всяка цена да избегне участието на американски сухопътни сили в сражения срещу ИДИЛ и който им беше поверил ролята на съветници.

За момента американците имат 5000 военни в Ирак, които подкрепят иракските военни и близо 500 военни от специалните сили в Сирия, които са на страната основно на Сирийските демократични сили. Американски самолети бомбардират всеки ден позиции на джихадистите в Сирия и Ирак от лятото на 2014 г.

Сега Вашингтон може да реши да увеличи броя на американските военни в Сирия, за да помогнат на силите, които ще щурмуват град Рака, бастиона на ИДИЛ.

 
 

#Доналд Тръмп #ИДИЛ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"