Великобритания изпраща боен кораб в Черно море за първи път от Студената война насам

Свят | 30 януари 2017, понеделник / 11:43| Показвания:Източник: News.bg

Великобритания изпраща боен кораб в Черно море за първи път от края на Студената война, съобщава британският вестник "Дейли мейл". Разрушителят "Даймънд", оборудван с последен модел зенитни ракети, е един от най-модерните британски военни кораби. Той ще отплава за Украйна с близо 60 командоси от военноморските сили, пише 24 часа.

Изпращането на кораба в Черно море е част от най-голямото разполагане на британски военни сили до руската граница от десетилетия. То е сериозна демонстрация на сила от британската министър-председателка Тереза Мей, която каза пред американски политици, че Великобритания и Америка би трябвало да се изправят срещу руския президент Владимир Путин. Корабът ще предвожда сили на НАТО и ще помага за защитата на 650 британски военни, които участва в тайни учения в Украйна. Британски специалисти вече обучават на пехотни умения хиляди украински военнослужещи.

"Ценностите на свободата и демокрацията не могат да бъдат търгувани. Великобритания стъпва по-сериозно на световната сцена и твърдо застава до нашите украински приятели", каза британският министър на отбраната Майкъл Фалън. "Великобритания изпраща ясно послание, че сме ангажирани да защитаваме демокрацията по света и да подкрепяме суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", заяви той. Очаква се пристигането на кораба в Черно море да съвпадне с разполагането на британски военни в други източноевропейски страни. Великобритания ще изпрати около 800 военнослужещи в Естония през лятото.

Тя праща също 200 военни в Полша, както и изтребители "Тайфун" в Румъния. Засиленото разполагане на британски сили е в отговор на струпването на руски войски и танкове на украинския Кримски полуостров и по границата на Русия с балтийските държави, отбелязва "Дейли мейл".Тагове: Черно море, ракети, кораби, НАТО, Майкъл Фалън, Тереза Мей

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси