Масова разпродажба на гръцки облигации заради ролята на МВФ в спасителната програма за Атина

Масова разпродажба на гръцки облигации заради ролята на МВФ в спасителната програма за Атина
Източник: Мениджър
A A+ A++ A

През днешната търговия доходността на гръцките държавни облигации нарасна силно на фона на подновени опасения относно това, дали в крайна сметка МВФ ще вземе реално участие в трета спасителна програма за Гърция в размер до 86 млрд. евро, предаде БНР.

Официални германски представители заявиха в понеделник, че продължават да вярват, че МВФ би взел участие в гръцката спасителна програма и че е прекалено рано да се мисли за други възможни сценарии, ако фондът не бъде част от третия финансов пакет за Атина.

Редица анализатори обаче са притеснени относно ролята на МВФ в по-нататъшната спасителна програма с оглед на изтекъл в медиите доклад на фонда, според който гръцкият дълг ще нарасне до ужасяващите 275% от БВП до 2060-а година.

Тези опасения водят до натиск от продажби на гръцките дългови книжа и респективно до нарастване на тяхната лихва (доходност), като по време на търговията в понеделник доходността на 2-годишни гръцки облигации нарасна с цели 180 базисни пункта (с 1,8%) към едномесечен връх от 8,73%.

Това се отразява отчасти негативно на целия дългов пазар в еврозоната, където водещите дългосрочни облигации като тези на Германия, Франция и Италия нарастват към най-високи нива от повече от година насам в резултат и на очакваните от 15:00ч. предварителни данни за немската инфлация през януари, които вероятно ще покажат нейно нарастване към 4-годишен връх, провокирайки спекулации, че ЕЦБ ще се наложи в скоро време да започне да затяга досегашната си прекалено разхлабена парична и лихвена политика.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия се повишава с 2 базисни пункта към 0,48% - точно под едногодишните върхове, достигнати през миналата седмица.

В същото време доходността на френските дългосрочни облигации нараства със 7 базисни пункта към 16-месечен връх от 1,12% (най-високо ниво от септември 2015-а година) с оглед и на засилващото се напрежение около несигурния изход на предстоящите през пролетта важни президентски и парламентарни избори във втората по сила икономика на еврозоната.

Лихвата на 10-годишните италиански книжа се повишава с 9 пункта към 2,34% (най-високо ниво от юли 2015-а), докато доходността на аналогичните португалски книжа се повишава до най-високи нива от близо година.

#МВФ #Гърция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »