Евродепутат от ГЕРБ: Ветото на Радев блокира целия закон за обществените поръчки

Евродепутат от ГЕРБ: Ветото на Радев блокира целия закон за обществените поръчки
Източник: EPP Group
A A+ A++ A

Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство, предаде bTV.

„Не знам президентът Радев дали изпълни опорните точки на Корнелия Нинова, или на ген. Решетников, но (той наложи вето-б.р.) в същия ден, в който ЕК ни изпраща мотивирано становище, което е стъпка 2 от наказателна процедура”, коментира евродепутатът.

По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки. Ген. Радев мотивира решението си да спре закона с риск от корупционни практики. Членът на ЕП отбеляза, че безсрочните концесиите присъстват в евродирективата и на практика държавният глава е нарекъл законодателството на ЕС лобитско.

Емил Радев посочи, че с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки. „Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание – изпращаме този законопроект в небитието (…) Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове”, посочи евродепутатът.

За да не продължи наказателната процедура директивата трябва да се превърне в български закон до два месеца, а според него това няма как да се случи при сегашната политическа ситуация. „БСП винаги, когато идва на власт, ние губим пари”, отбеляза Емил Радев.

Според него случващото се в Румъния показва, че евромониторингът в сегашния си вид не е ефективен, защото той не води до наказания при посегателства срещу върховенството на закона. Затова и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ иска общо наблюдение за всички с ясно разписана възможност за спиране на европарите при нарушения.

#Емил Радев #Румен Радев #ЕК #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »