България се отчита спад на износа към държави извън Европейския съюз

Свят | 9 февруари 2017, четвъртък / 15:11| Показвания:pixabay.com

За 2016 г. в България се отчита спад на износа към държави извън Европейския съюз. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Реализираният оборот от експорт за м.г. е 14.957 млрд. лева, което обаче представлява намаление от 5.9% спрямо 2015 г. Основните търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Македония, Сърбия, Русия и САЩ, които формират 49% от износа за трети страни, пише iNews.bg.

Положителна тенденция обаче отчитат от НСИ за декември 2016 г. Тогава експортът ни за държави извън Евросъюза е отбелязал сериозен скок. Той възлиза на 18.9%, изнесените стоки са за над 1.53 млрд. лева.

Вносът от трети страни през м.г. също е отбелязал спад, който в процентно отношение е по-голям от този при износа. Става въпрос за 7.1 на сто. Въпреки това обаче стоките, които сме получили извън държавите-членки са на по-висока стойност от изнесените за тях – 17.09 млрд. лева. Най-голяма е стойността импорта ни от Русия, Турция, Китай и Украйна. За декември 2016 г., също както при експорта и тук се отчита увеличение. То е от 8.8%, а внесените у нас стоки са на обща стойност над 1.57 млрд. лева.

При тези резултати външнотърговското ни салдо с трети страни за 2016 г. продължава да е отрицателно. То е в размер на 2.133 млрд. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и възлиза на близо 1.292 млрд. лева.

 

Тагове: износ, Европейския съюз

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси