Стабилен ръст за икономиката на Япония в края на 2016 г.

Стабилен ръст за икономиката на Япония в края на 2016 г.
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Икономиката на Япония нарасна стабилно в края на 2016 година, тъй като по-слабата йена подкрепи японския износ, но сдържаното частно потребление и рисковете от американска протекционистка политика могат да поставят под съмнение устойчивото икономическо възстановяване на Страната на изгряващото слънце, предаде БНР.

Икономиката на третата по сила световна икономика нарасна през последното тримесечие на миналата година с 1% спрямо същия период на 2015 година при очаквания за малко по-добър растеж от 1,1% и след експанзия от 1,4% през предходното тримесечие (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,3%).

На тримесечна база БВП на Япония се повиши през периода октомври – декември с 0,2% при прогноза за запазване на темпото на растеж от 0,3%, отчетено през третото тримесечие.

Основна движеща сила за растежа на японската икономика оказва нетният износ, допринасяйки с 0,2% към БВП на страната, тъй като експортът нарасна с 2,6% – най-солиден растеж от две години насам (от последното тримесечие на 2014 година).

Частното потребление, което формира около 60% от японския БВП, обаче остана нивото на третото тримесечие, когато нарасна с 0,3 на сто. Бизнес разходите също се оказаха по-слаби, повишавайки се през последните три месеца на 2016 година с 0,9% спрямо третото тримесечие при очаквания за растеж с 1,2% и след като през периода юли – септември те се свиха с 0,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че добрият японски износ, допринасящ за наличния търговски излишък на страната – особено по отношение на САЩ, рискува да запази в сила критиките от страна на американския президент Доналд Тръмп.

По време на срещата си през уикенда с японския премиер Шинзо Абе Тръмп се въздържа от своята предишна реторика срещу Япония по отношение на провежданата в страната парична стимулираща политика, водеща до отслабване на йената и до нечестно търговско предимство. Но повечето анализатори и икономисти се съмняват, че този "меден месец" ще продължи дълго.

Министърът на икономиката Нобутеру Ишихара заяви, че Япония запазва умереното си икономическо възстановяване и очаква поддържане на настоящия положителен импулс, но въпреки това той изглежда предпазлив по отношение на перспективите. Трябва да се обърне внимание на несигурността пред световната икономика и на колебанията на финансовите пазари, заяви той пред репортери при представяне на днешните данни за БВП.

По-слабият от очакваното растеж на японската икономика и преминалата относително спокойно среща между Доналд Тръмп и Шинзо Абе доведе до предпазливо понижение на йената в началото на днешната търговия. Доларът поскъпна за кратко към двуседмичен връх от 114,16 йени, преди обаче да стабилизира около 113,50 областта. В същото време еврото поскъпна с 0,5% към часови връх от 121,16 йени, британската лира – към двуседмичен връх от 142,62 йени, а швейцарският фрак – до 10-дневен връх около 113,58 йени.

#Япония #износ #БВП #САЩ #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »