Кунева отказа кандидатура за 44-ото НС

Кунева отказа кандидатура за 44-ото НС
Източник: Nakratko.bg
A A+ A++ A

Меглена Кунева няма да се кандидатира за депутат в 44-то Народно събрание, решението ѝ е лично и е свързано с желанието да даде път на младите хора в политиката. Това обяви лидерът на ДБГ на пресконференция, след заседание на Изпълнителния съвет на партията. Тя благодари за получените номинации, предаде БНТ.

На брифинга присъстваха Димитър Делчев и Антони Тренчев - едни от новите лица на ДБГ, народни представители в 43-я парламент от Реформаторския блок. 

Лидерът на ДБГ все пак подчерта, че остава в политиката и в Политическия съвет на Реформаторския блок. Кунева обаче беше категорична, че решението ѝ да не се включва в листите не е заради призива на председателя на "Нова република" Радан Кънев към лидерите на Блока да се откажат от депутатски места. На приказки не обръщам внимание, особено когато се повтарят. Ако той /Радан Кънев/ се оттегли, добре, каза Меглена Кунева. За останалите председатели на партиите в Блока тя е убедена, че ще направят така, както виждат нещата. Това, по думите ѝ, е свързано с доколко искаш да дадеш път на новото поколение.

На въпрос дали не се подготвя за еврокомисар, тя обясни, че номинацията е въпрос на правителството и въпросът би имал повече основания, ако е бил зададен, докато е действало правителството на Борисов. Нямам номинация, подчерта Кунева, но разкритикува това, че страната ни все още не е посочила нов еврокомисар. Според нея това е безпрецедентно. От декември досега да нямаме наша кандидатура е аргумент, че за България не е толкова важно, ако сме без еврокомисар, смята лидерът на ДБГ.

Кунева декларира, че за нея като политик приоритет остава ЕС, председателството му в началото на 2018 г. Друга важна тема е образованието. Ако за 10 месеца съм направила така, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да заговори за образование като национална цел, значи съм успяла, смята Кунева. Критиките от неговата партия и от негова страна тя обясни с предизборната кампания.

По горещата тема дали ще бъдат замразени пари за образованието по оперативната програма, Меглена Кунева беше категорична, че няма спрени евросредства и няма да има. Тя разясни, че миналото лято като просветен министър е спряла проекти заради съмнения за нарушения и дори ги е дала на прокуратурата. Това са два проекта, свързани с ромската интеграция в предучилищна и в училищна възраст. Имало е и наложени административни наказания на виновните лица. Заради спрените от мен проекти миналото лято, сега няма спрени пари от ЕС, подчерта Кунева.

#ДБГ #Меглена Кунева #ЕС #Бойко Борисов #Радан Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"