От ОПЕК отчитат спад в петролодобива с над 800 хил. барела дневно през януари

От ОПЕК отчитат спад в петролодобива с над 800 хил. барела дневно през януари
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Производството на петрол от ОПЕК се е свило с 890 хил. барела на ден през първия месец на годината, показват данни на картела, които сякаш потвърждават, че неговите членове спазват до голяма степен постигнатото преди време ключово споразумение за намаляване на добивите, имащо за цел по-скорошен баланс между търсене и предлагане на ценната енергийна суровина в световен план, предаде БНР.

Данни от втори източник показват, че членовете на ОПЕК са добивали през януари 32,139 млн. барела на ден спрямо 33,29 млн. барела през декември 2016-а година. Изключените от постигнатото на 30-ти ноември споразумение Либия и Нигерия обаче са увеличи своето производство, което означава, че добивите на участниците в споразумението са спаднали дефакто с 1,032 млн. барела на ден - от 30,945 млн. барела в края на миналата година до 29,913 млн. барела през януари. Това означава, че на този етап страните -членки на картела са изпълни 93% от обещаното съкращаване на добивите с 1,16 млн. барела на ден през първите шест месеца на настоящата година.

Най-голям принос за съкращаването е оказала Саудитска Арабия, която е ограничила своето производство с цели 496,2 хил. барела до 9,748 млн. барела дневно. Значителни съкращения са направили и Ирак, Обединените Арабски Емирства и Кувейт съответно с 165,7 хиляди, с 159,3 хиляди и с 141,2 хиляди барела на ден.

При представяне на своя редовен месечен доклад ОПЕК повиши прогнозите за растежа на потреблението на петрол през 2017-а година до 1,19 млн. барела на ден от предишна оценка за 1,16 млн. барела. Картелът също така повиши очакванията си за растеж на производството извън ОПЕК до 240 хил. барела ежедневно от досегашна оценка за повишение с 120 хил. барела.

Този последен доклад предполага, че глобалният петролен пазар ще отчете осреднен нулев излишък през 2017-а година (баланс между търсене и предлагане), след като само месец по-рано се очакваше петролен излишък в размер на около 985 хил. барела дневно.

Въпреки данните на ОПЕК за солидно съкращаване на производството, петролните фючърси се намират под известен натиск от продажби през днешната търговия, парирайки част от тяхното рязко поскъпване с около 2% в края на миналата седмица. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март се понижават с 0,7% към 53,48 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април - с 0,79% към 56,25 долара за барел.

#ОПЕК #барела

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »