Близо 850 души са пострадалите от атентатите в Брюксел през 2016 г.

Близо 850 души са пострадалите от атентатите в Брюксел през 2016 г.
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Досега 850 души са заявили официално, че са жертва на атентатите в Брюксел преди година, съобщиха местни медии, като се позоваха на последни данни. Някои от пострадалите са потърсили помощ или обезщетение в последните седмици, предаде Дарик.

Към тази бройка се числят не само онези, които са претърпели физически увреждания, но и хора, които са станали преки свидетели на трагедията, включително спасители и полицаи. Някои от тях са загубили съня си заради преживяното на 22 март миналата година.

Всички тези хора ще трябва да бъдат страна в предстоящото дело за разследването на атентатите на летището и в метрото на Брюксел. Засега не е посочена дата за началото на процеса, още повече че от организационна гледна точка толкова многолюдни заседания ще представляват предизвикателство.

Официално досега бе известно, че загиналите при двете нападения са 32-ма, а ранените - 340 души. Атентатите, за които пое отговорност терористичната организация "Ислямска държава", бяха извършени от петима джихадисти. Двама от тях оцеляха и се очаква да бъдат изправени пред съда.

Медиите съобщават днес, че застрахователни дружества са наели частни детективи за проследяване на някои от пострадалите при атентатите. Целта е била да се заснемат моменти от техния живот, за да се опровергаят твърденията на пострадалите и да се докаже, че преувеличават мащаба на страданията си. Застрахователите не отричат това и обясняват, че законът им дава право да проверяват за измами.

Всички белгийски граждани или чужденци с право на престой в Белгия, пострадали от атентатите, подлежат на обезщетение. Белгийските граждани получиха статут, по чиято сила разходите им за лекар занапред ще бъдат поемани от бюджета.

#Брюксел #ислямска държава #Белгия #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"