Проучване: В Гърция се завръща дълговата криза

Проучване: В Гърция се завръща дълговата криза
pixabay.com
A A+ A++ A

"Димитрис К. е ветеринарен лекар. Той живее в северно предградие на Атина, в район, считан за заможен. В добрите стари времена в неговия кабинет винаги е имало много хора, защото той има отлична репутация, той не поставял прекалено високи цени, както обичайно правели в този район преди кризата".

Това се казва в анализ на "Neue Zürcher Zeitung", цитиран от БГНЕС.

Замразени инвестиции

Но времената се промениха. Поради високите държавни данъци количеството клиенти на Димитрис К. спадна с 25% през миналата година. Хората се ограничават, дори когато става дума за любовта им към животните. "Те правят само най-необходимото", каза Димитрис. Неговите клиенти са обезпокоени, както е и самият той.

Причината за тази несигурност се състои в това, че в близко време или може да бъде завършена текущата втора оценка на кредитната програма, или на правителството отново ще му се наложи да ходи по ръба на пропастта. Хората както и преди се боят от повторение на събитията от лятото на 2015 г., отбелязва изданието.

За последствията от икономическата несигурност ветеринарният лекар знае не от слухове. В неговия квартал неотдавна били затворени няколко магазина, също и ресторант. Собственикът му казал, че след увеличаването на ДДС от 13% на 24% въобще нямал възвръщаемост. И добавил, че при вземането на решение за закриване на бизнеса решаваща роля изиграла изчезващата надежда за скорошно възстановяване.

В Гърция така мислят много хора. Плановете за разширяване, сътрудничество и инвестиции са замразени до изясняване на ситуацията. Многообещаващото споразумение за сътрудничество между гръцка група компании и международни компании беше отложено заради несигурната ситуация. Безпокойство цари и в промишления сектор на Гърция. Негови представители призоваха правителството да направи всичко за по-бързо приключване на оценката. Прекратяването на проверката през декември сви перспективите за ръст през 2017 г. Според изявления забавянето довело до това, че икономиката се оказала в негативна спирала.

Много внимателни са и експертите. Икономическият институт IOBE неотдавна понижи прогнозите си и през 2017 г. очаква ръст между 1,5 и 2%. В същото време правителството и Еврокомисията залагат на 2,7%.

Несигурност сред клиентите на банките

Разтревожени са преди всичко банкерите, които не крият безпокойството си от затягането на оценките. На среща на ръководството на Асоциацията на банките с министъра на финансите Евклид Цакалотос преди няколко дни за това разговаряли откровено. Ако бъде пропуснат крайният срок за завършване на проверката през февруари, всички планове за възстановяване на банковия сектор ще се окажат под въпрос: планирането на съкращаването на проблемните кредити, отслабване на контрола за движението на капитали и постепенното възстановяване на нормалната ликвидност в реалния сектор на икономиката. Освен това, поради редица важни парламентарни избори в Европа, банкерите се опасяват, че оценката ще бъде отложена за лятото. Поради което при такова развитие на нещата, на банките вероятно ще им се наложи ново вливане на капитали.

Опасенията на банките са споделяни и от инвеститорите. От средата на януари, когато стана очевидно, че завършването на оценката ще бъде отложено за неопределен срок, общият индекс на акциите на Атинската фондова борса загуби някъде около 7%, акциите на банките фактически паднаха с 19%. Според източници от банковите кръгове също така са обезпокоени клиентите на банките. Мениджъри за работа с клиенти съобщават за вълна от въпроси за това, има ли заплаха за прехвърляне на вноските в капитал на проблемни банки. За първи път от няколко месеца отново е регистрирано изтичане на депозити.

Правителството на Гърция по начало осигури нарастването на несигурността със своята, както изглежда, безкомпромисна позиция. Още през декември Алексис Ципрас и неговите министри бяха настроени войнствено. Те обявиха, че няма да изпълняват "нерационалните" изисквания на Международния валутен фонд, и почти всекидневно атакуваха министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле. Кулминация на тази демонстрация на смелост стана решението за разпределяне на 617 млн. евро като великденски подарък за пенсионерите, а също и заплахата за предсрочни избори, ако кредиторите настояват на своите искания. Това предизвика страх от повторение на събитията от лятото на 2015 г. Между другото правителството промени решението си за излизане в оставка и изрази готовността си да изпълнява практически всички изисквания на кредиторите. Достатъчно ли ще е това за дългоочакваното приключване на оценката, ще стане ясно по-късно.

 

#Гърция #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »