Ръст в цената на петрола след изявление на генералния секретар на ОПЕК

Ръст в цената на петрола след изявление на генералния секретар на ОПЕК
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Петролът поскъпва с близо 1 долара по време на търговията във вторник, след като генералният секретар на ОПЕК - Мохамед Баркиндо заяви, че картелът се придържа стриктно към споразумението за намаляване на производството и дори са надява на още по-големи съкращения, педаде БНР.

В реч на конференция в Лондон, Мохамед Баркиндо потвърди данните за януари, показващи, че страните - членки на ОПЕК са съкратили производството си с над 90% от договореното през миналия ноември и че запасите на петрол ще намалеят допълнително през тази година. "Всичките страни, участващи в споразумението, остават непоколебими в решението да постигнат по-високо ниво на съгласие", подчерта шефът на ОПЕК.

През ноември 2016-а година Организацията на страните износителки на петрол и други водещи производители се споразумяха да съкратят добивите с около 1,8 млрд. барела на ден в опит да се справят със свръхпредлагането, което доведе до солиден спад на петролните цени през предходните две години и половина.

Днешното изявление на Баркиндо допринася за поскъпване на фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април с 1,55% към 57,01 долара за барел и тези на американския лек суров петрол с доставка през март - с 1,72% към 54,29 долара за барел.

#ОПЕК #Мохамед Баркиндо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"