МВФ обеща подкрепа, ако Гърция спазва правилата

МВФ обеща подкрепа, ако Гърция спазва правилата
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Международният валутен фонд би желал да подкрепи Гърция, но страната трябва да спазва правилата в замяна на финансова помощ, заяви във вторник високопоставен служител на фонда, предаде БНР.

Постигнат е известен напредък, посочи заместник-управляващият директор на МВФ - Дейвид Липтън на конференция в Берлин, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Бихме искали да бъдем в състояние да помогнем на Гърция, каза той, добавяйки, че европейските правителства имат силно желание МВФ да вземе участие в текущата гръцката спасителна програма.

Дейвид Липтън обаче отбеляза, че за базираният във Вашингтон фонд е важно да се запази доверието в неговите политики и правилата, които трябва да бъдат прилагани.

В понеделник финансовите министри от еврозоната се споразумяха, че кредиторите ще се върнат в Атина, за да прегледат последния си спасителен план в размер до 86 млрд. долара. Кредиторите обаче не могат да постигнат съгласие относно конкретното ниво на бюджетен излишък, което Гърция трябва да поддържа и с какви допълнителни икономически реформи трябва да се ангажира тя.

МВФ продължава да смята, че гръцкият дълг не е устойчив и поради това настоява за споразумение за неговото намаляване преди фондът евентуално да допринесе с реални средства за текущия спасителен план. Германия, която е един от най-големите кредитори на Гърция, пък все още не иска да се ангажира със сериозно облекчаване на дълга, но настоява, че МВФ трябва да вземе участие в третата спасителна програма.

Въпросът вероятно ще бъде обсъден на предстоящата в сряда среща в Берлин на германския канцлер Ангела Меркел с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард.

Фондът притиска Европа да намали целевото ниво на първичния бюджетен излишък на Гърция до 1,5% от БВП на страната спрямо сегашните 3,5 на сто. В тази връзка говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос призова по-рано днес Германия да отстъпи от своето настояване за запазване на настоящите целеви бюджетни нива в продължение на 10 години.

#МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »