Румънските депутати гласуваха отмяна на скандалните изменения в закона за корупцията

Румънските депутати гласуваха отмяна на скандалните изменения в закона за корупцията
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Румънският парламент е гласувал закон, който отменя предизвикалия протести указ на правителството за изменения в наказателния кодекс, предаде Romania-Insider, цитирана от Труд.

Това е победа за румънците, които протестираха на централния площад в Букурещ и в редица други градове по страната от 31 януари насам, когато правителството прие измененията.

На 5 февруари правителството прие указ, който отмени предишния. Въпреки това хората продължиха да протестират, страхувайки се, че парламента ще гласува за повторно активиране на промените в наказателния кодекс.

Някои от останалите протестиращи искат оставка на правителството, водено от министър-председателя Сорин Гриндеану, на което, според тях, не може да се вярва. Въпреки това Гриндеану заяви, че няма да подаде оставка, защото правителството му има подкрепа в парламента.

Правосъдният министър Флорин Йордаше, който предложи спорния указ, бе единственият член на правителството, който подаде оставка. Новият правосъден министър ще бъде назначен тази седмица.

#Парламент #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »