Всеки трети немец иска Гърция вън от еврозоната

Свят | 24 февруари 2017, петък / 12:33| Показвания:Източник: Vesti.bg

Около половината от германците са против облекчаването на дълга на Гърция, като в същото всеки трима от десет анкетирани желаят затъналата в дългове страна да напусне еврозоната, показват резултати от публикувано в петък проучване, предаде БНР.

Според анкета на компанията за проучвания INSA по поръчка на вестник "Билд", 46,4% от хората, живеещи в Германия, смятат, че облекчаване на гръцката дългова тежест би било несправедливо за другите страни - членки от единния валутен блок. Едва около една пета (или 18,4%) от анкетираните не споделят това виждане, докато 9,1% заявяват, че този въпрос не ги интересува.

В началото на седмицата Атина и нейните кредитори в лицето на еврозоната и Международния валутен фонд се споразумяха да възобновят преговорите след продължителен застой по отношение на прегледа на третата спасителна програма за Гърция.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард пък заяви в сряда, че към момента Гърция не се нуждае от ново т.нар. "подстригване" на дълга, но добави, че са необходими мерки за неговото преструктуриране и за намаляване на лихвените плащания по заемите, отпуснати на Атина по досегашните спасителни програми за страната.

Трябва да се има предвид, че правителството на Германия, което се подготвя за парламентарните избори на 24-ти септември, е против идеята за опрощаване на гръцкия дълг.


Тагове: МВФ, INSA, Кристин Лагард, Гърция, германците

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси