Рекордно поскъпване на биткойна до историческите върхове от 2013 г.

Рекордно поскъпване на биткойна до историческите върхове от 2013 г.
Източник: Hash.bg
A A+ A++ A

По време на търговията в четвъртък цифровата виртуална валута биткойн (Bitcoin) успя да поскъпне обратно към историческите върхове, достигнати в края на 2013-а година с оглед на очаквания, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ може скоро да разреши създаването на първият американски фонд, търгуващ с най-известната криптовалута, предаде БНР.

Според ценовият индекс CoinDesk, който включва данни за ценообразуването на някои от най-големите борси за цифрови валути в света, стойността на биткойн достигна 1163,59 щатски долара, доближавайки рекордния исторически връх от 1165,89, отбелязан на 30-ти ноември 2013-а година, въпреки че на някои борси водещата криптовалута достигна ниво от 1 242 долара.

Някои финансови медии, включително Business Insider, съобщиха, че в действително цифровата валута дори е достигнала своята най-висока стойност за всички времена. Има повече от петдесет борси на които се търгува биткойн, като всяка от тях работи повече или по-малко самостоятелно, посочи Чарлз Хейтър, който е основател и главен изпълнителен директор на CryptoCompare, съобщава агенция MarketWatch.

В основата на вчерашното поскъпване на цифровата валута стоят очакванията, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) ще даде разрешение на 11-ти март за стартирането на първия американски инвестиционен фонд - Winklevoss Bitcoin Trust, който ще търгува с биткойни. В процес на разглеждане са молбите на още два фонда, фокусиращите се върху търговията с тази криптовалута.

Въпреки някои спекулации, че пътят за стартирането на подобни инвестиционни фондове може да бъде по-лесен при администрацията на новия президент на САЩ - Доналд Тръмп, анализаторът Спенсър Богарт от компанията Needham and Co. вярва, че шансове за подобни одобрения е по-малък от 25 на сто. Той обаче допълва, че ако в крайна сметка SEC даде своето разрешение, това може да доведе до по-нататъшно рязко поскъпване на биткойн, тъй като институционалните инвеститори ще побързат да изградят експозиции в криптовалутата, чийто живот започна през януари 2009-а година.

#криптовалута #биткойн #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »