Словенският премиер предупреди за нова вълна мигранти през Европа

Свят | 27 февруари 2017, понеделник / 12:43| Показвания:Източник: Novinite.bg

Милиони мигранти чакат да потеглят към Средиземно море на път към Европейския съюз, предупреди словенският премиер Миро Церар пред в. "Билд". Според него "ситуацията е доста сериозна и ако ЕС не спре масовата некотролируема миграция, в най-скоро време няма да има какво да контролира, предаде Дарик. 

Церар припомня, че "Словения е била първата, която е предупреждавала за последствията от голямата миграция по т.нар. Балкански маршрут и по онова време никой не вярвал на това, но по-късно тези прогнози са се оказали верни". Церар описва периода, в който на ден по 10000 мигранти и бежанци минаваха през Словакия, като "ситуация, която никога преди това съм могъл да си представя". Премиерът никога нямало да забрави изпълнените с насилие сцени на огромните човешки маси, тълпящи се на границата.

Церар сравнява положението на своята страна с това в Германия и казва, че ситуацията в Словения е била такава, че "все едно в Германия да пристигаха по половин милион души дневно". По думите на Церар Любляна е предупредила европейските си партньори за възможността за отваряне на Балкански път на бежанците, но "почти никой не ни повярва, че може да се стигне до такива крайности. След това предложихме да се помогне на Македония, за да бъде поставена границата й под стриктен контрол."

По отношение на поставянето на горна граница за прием на бежанци Церар е на мнение, че Европа не бива да приема повече, отколкото е капацитетът й. Според словенския премиер в момента ЕС трябва да действа с особено внимание по отношение на т. нар. морски път на бежанците и мигрантите от Северна Африка към Европа: "Милиони мигранти чакат да тръгнат по този път към ЕС. Това е много сериозна ситуация.

"Позволете ми да кажа това: Ако ЕС не предотврати неконтролируема масова имиграция и не гарантира сигурността на своите граждани, нищо не гарантира, че скоро нещата няма да излязат извън контрол."


Тагове: Миро Церар, ЕС, Словения, Европа

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси