Пазарът на ток в България е свободен само на хартия

Пазарът на ток в България е свободен само на хартия
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Българският пазар на ток е либерализиран, но предимно на хартия. Реално нещата не стоят точно така. Или поне не за голяма част от него, а за минимална. Такъв извод може да се направи от мненията на висшият мениджмънт на "ЕВН България". Според тях на т. нар. свободен пазар на електроенергия има прекалено малко ниши, където наистина се извършва реална свободна търговия. Проблеми има включително и на пазара на едро, където големите заводи и предприятия купуват ток много отдавна. Не по-различно, макар и поради други причини, е положението и на пазара на ниско напрежение, който беше създаден последен, предаде iNews.bg.

Битови клиенти

От една страна де юре са въведени почти всички предпоставки и условия, за да могат дори и битовите потребители да се откажат от услугите на местното ЕРП и да си изберат друг доставчик на ток. Самият административен процес също е уреден. На пазара оперират и десетки търговци на дребно. Де факто обаче на уж свободния пазар на ниско напрежение липсва, например, единен обмен на данни между различните доставчици. В същото време на тези фирми не са одобрени Общите условия за работа на масов либерализиран пазар. Не на последно място и фиксираната от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена за битовите потребители пречи на реалната конкуренция сред доставчиците, обясни Илина Стефанова, ръководител на отдел "Енергийна политика и околна среда" в ЕВН България.

Според думите й така в крайна сметка либерализираният пазар при битовите абонати е равен почти на нула, като тези, сменили доставчика си, са нищожен брой. Специално на територията на Югозападна България, където оперира ЕВН, към момента има едва около 250 битови абоната (на фона на 1.5 млн. общо), които са се отказали от ЕРП-то и са избрали друга компания, която да им доставя ток. И това са предимно хора, които имат фирми, вече са преминали през процедурата при тях и знаейки вече спецификите, са се възползвали от правото си да сменят доставчика си и у дома, допълни Петър Костадинов от отдел "Комуникации" в ЕВН.

Големите потребители

Макар и от различно естество, спънки за постигане на реален свободен пазар на ел.енергия има и при големите заводи и предприятия, които от доста години купуват ток извън регулираните цени. От една страна няма достатъчно търговци на едро. От друга – самите производители не продават цялата произведена от тях енергия свободно, а само част от нея, обяснява още Стефанова. Дори и заработилата през миналата година у нас енергийна борса предлага много малко ток на фона на общата търговия и доставки, осъществявани в страната. "Да не говорим, че България стана последната държава в ЕС, където бе създадена такава бора, което не говори добре за нас", каза още Стефанова.

Друг проблем е, че повечето производители, предлагащи ток на пазара на едро (високо напрежение) са под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Паралелно с това далеч не винаги се знае коя централа кога ще обяви търг и за какви количества, а основното количество ток се продава чрез двустранни договори между централа и потребител. По този начин се образува липса на прозрачност на пазара, отбеляза още Стефанова. "Да не говорим, че всеки от тях търгува на собствена платформа. Така търговците не могат да си направят план колко енергия и кога биха могли да купят, съответно да продадат. Като следствие от това пък идва, че в крайна сметка не се получават добри цени", каза тя. Стефанова допълни, че на практика с обемите, които се търгуват свободно у нас не може да има реална конкуренция. А и самият пазар е привидно свободен, но това е само върхът на айсберга. А под него се виждат други неща. Един от тях е, че липсват достатъчно продукти, като например за т.нар. пикова енергия. Стефанова отбеляза и че през януари т.г. ситуацията с липсата на достатъчно ток, което доведе до временна спиране на износа, реално е доказателство, че пазарният модел в България не работи добре.

Енергийната борса

Според гледната точка на ЕВН една от първите стъпки към реалната либерализация на пазара трябва да бъде прехвърлянето на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) от БЕХ към Министерството на финансите. Паралелно с това до участие в компанията трябва да бъдат допуснати и други акционери. "Така е при всички енергийни борси и така се гарантира прозрачност", отбеляза Калина Трифонова, член на Управителния съвет на ЕВН България. Според Илина Стефанова пък БНЕБ също така трябва да стане публично дружество, което също ще доведе до повече прозрачност както на самата компания, така и на свободния пазар на ток. Акционери в него биха могли да бъдат и всички играчи на пазара на ток у нас. Освен това би било добре продажбата на цялата ел.енергия у нас да се случва на борсата и паралелно с това да се прекрати практиката електроцентралите да продават произведения от тях ток на собствени платформи и търгове, организирани от тях самите. Също така трябва да бъде премахнат и принципът НЕК да бъде единственият купувач на енергията от повечето производители. А и всичко това са вече представени на България препоръки от Световната банка, отбеляза още Стефанова.

Чрез включването на акционери, участващи в пазара, чиито представители биха могли да станат част от Надзорния съвет на БНЕБ, ще се създаде и допълнителен контрол върху борсата. В същото време контрол ще могат да осъществяват както КЕВР, така и финансовото министерство и Комисията за финансов надзор (КФН), смятат в ЕВН.

#КЕВР #ЕВН #БЕХ #КФН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »