Гутериш осъди балистичните тестове на Северна Корея като заплаха за мира в региона

Гутериш осъди балистичните тестове на Северна Корея като заплаха за мира в региона
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди снощи новото севернокорейско изпитание на балистични ракети, чиято цел според Пхенян е била да се тренира удар срещу американски бази в Япония, предаде Франс прес. Северна Корея изстреля вчера четири балистични ракети в морето северозападно от Япония, с което разгневи Токио и Сеул, предаде Дарик.

"Тези действия нарушават резолюциите на Съвета за сигурност и сериозно подкопават регионалния мир и стабилност", се казва в декларация на Гутериш, прочетена от негов говорител.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун оцени като успех едновременното изстрелване на четири балистични ракети, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. "Едновременното изстрелване на четирите ракети беше толкова точно, че в полет те напомняха на група самолети, изпълняващи фигури от висшия пилотаж", заявил Ким Чен-ун, цитиран от КЦТА, която не уточнява за какви ракети става дума, нито кога е извършено изпитанието.
 
Ким Чен-ун е наблюдавал пробното изстрелване на четири балистични ракети от армейска част, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. Съветът за сигурност на ООН ще се събере извънредно в сряда по искане на Япония и САЩ, за да обсъди новите севернокорейски изпитания на балистични ракети, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди в телефонен разговор с изпълняващия длъжността президент на Южна Корея Хуан Кхьо-ан какви действия да бъдат предприети в отговор на севернокорейските ракетни изпитания, предаде Ройтерс.

Преди това Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе, а министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обсъди севернокорейските ракетни изпитания в телефонен разговор с японския си колега Томоми Инада, съобщи Ройтерс.
 
Матис и Инада нарекоха ракетните тестове неприемливи и безотговорни. Матис потвърди, че САЩ остават твърдо ангажирани към отбраната на Япония, заяви говорител на Пентагона. Американски военни започнаха да разполагат системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, ден след като Северна Корея изстреля пробно четири балистични ракети в морето край бреговете на Япония, предаде Асошиейтед прес.

Плановете за разполагане на спорната система за противоракетна отбрана разгневиха не само Северна Корея, но и Китай, който вижда заплаха за сигурността си в мощните радари на тази система, отбелязва АП. Някои либерални политици в Южна Корея също смятат, че ползите за сигурността от разполагането на системата ще бъдат подкопани от влошаване на отношенията с Китай и Русия, добавя АП.

САЩ и Южна Корея искат системата за противоракетна отбрана да бъде в оперативна готовност до края на годината.

#Ким Чен-ун #Антониу Гутериш #ООН #THAAD #КЦТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"