Изненадващ търговски дефицит за Китай след дългия уикенд за Лунната нова година

Изненадващ търговски дефицит за Китай след дългия уикенд за Лунната нова година
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

През февруари балансът на Китай в международната търговия се оказа отрицателен за първи път от 2014 година насам благодарение на много здрав ръст на вноса на важни суровини като стомана, цветни метали, суров петрол и въглища, предаде БНР.

Китайският внос в юани нарасна през февруари с цели 44,7% на годишна база, като в същото време износът се повиши доста по-скромно с едва 4,2 на сто. Това доведе до търговски дефицит в размер на 60,4 млрд. китайски юана при очаквания на финансовите пазар в размер на около 172 милиарда, като това е първият отрицателен търговски баланс на втората по сила световна икономика от три години насам.

В доларово изражение вносът нарасна с цели 38,1% след повишение с 16,7% през първия месец на годината, докато китайският експорт се сви с 1,3% след повишение със 7,9% месец по-рано. По този начин търговският баланс в щатски долари също се оказа на дефицит от 9,15 млрд. долара (първи дефицит от февруари 2014-а година насам) спрямо солиден излишък през януари в размер на 51,34 млрд. долара и при очаквания за позитивен баланс от 25,75 млрд. долара.

Анализатори и икономисти обаче предупреждават, че търговските данни за Китай в началото на всяка една календарна година (данните за януари и февруари) могат да бъдат "изкривени" от продължителния уикенд за Лунната нова година, тъй като бизнес активността в страната се забавя няколко седмици преди и след този празник и редица фирми намаляват или дори временно приключват своите операции през едноседмичната ваканция. През 2017 година ваканционният период в Китай и в голяма част от нейните азиатски партньори стартира в края на януари (на 27-и януари) и продължи през първите дни на февруари (до 2-ри февруари), докато през 2016 година Лунната нова година беше от 7-и до 13-и февруари.

Рязкото нарастване на вноса на суровини обаче е позитивен знак за вътрешното потребление в Китай, в подкрепа за глобалното икономическо развитие и по-специално за т.нар. "суровинно-експортни" икономики на страни като Австралия и Нова Зеландия.

#Китай #внос #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"