„Пирогов“: Няма масови чистки в болницата, всичко е нормално

„Пирогов“: Няма масови чистки в болницата, всичко е нормално
Източник: Chronicle.bg
A A+ A++ A

Пресцентърът на УМБАЛСМ „Пирогов“ разпространи позиция на лечебното заведение в отговор на твърдения на д-р Десислава Кателиева, която обяви, че причина за уволнението й от работа е политическа поръчка, заради несъгласието й с политиката в сферата на спешната помощ, пише Труд.

Лекарката, която е и председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ, бе освободена от работа преди няколко дни. Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в УМБАЛСМ „Пирогов“ /основният й е с Националната кардиологична болница/, с което влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове, се посочва в съобщението на болничния пресцентър.

Допълнителният й договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд“. По-нататък позицията на „Пирогов“ гласи:

„Протестите на д-р Кателиева започнаха веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център. Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на „Пирогов“.

Категорично заявяваме, че няма „масови чистки“, дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари. Още през 2004 година е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси.

Относно въпросите й за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът „Спешна медицина“, който е обжалван във ВАС, от страна на „Пирогов“ и на здравното министерство имаше покана за диалог, но тя не беше приета. Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ.

Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането й и обучението на персонала от спешни медици. В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 милиона лева за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от „Пирогов“.

#Пирогов #Десислава Кателиева #болница #ВАС #МЗ #МТСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"