Неандерталците се лекували с „аспирин“ и антибиотици

Неандерталците се лекували с „аспирин“ и антибиотици
Източник: OFFNews
A A+ A++ A

Почти 50 000 години преди откриването на аспирина млад неандерталец, тормозен от зъбен абсцес, ял растителност, съдържаща естествен антибиотик и обезболяващо, показа анализ на негов зъб, предаде АФП, цитирана от Труд.

Мъжкият индивид, който живял в пещерата Ел Сидрон в днешна Испания, погълнал гъбична плесен, която произвежда пеницилин, и дъвчел дървесина от топола, съдържаща салицилова киселина – активната съставка в съвременния аспирин.
Фосилизираната челюст на младежа разкрива опустошения от абсцеса, а зъбната плака съдържала останки от вътрешен паразит, причиняващ тежка диария, което разкрива, че “той наистина е бил доста зле”, се посочва в публикацията в сп. “Нейчър”.

“Изглежда неандерталците са притежавали добри познания за лекарствените растения и техните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства”, посочва съавторът на проучването Алън Купър от Австралийския център за изследване на древна ДНК в Аделаида. “Със сигурност нашите открития контрастират с опростенческия възглед за тези наши древни роднини в общественото въображение”, добавя той.

Това проучване е поредното, което представя отдавна изчезналите братовчеди на човека, за които бе наложено мнението, че са дебелоглави и тъпи, в по-позитивна светлина. Предишни показаха, че са правили пещерни рисунки, грижили са се за своите възрастни, погребвали са мъртвите си, че може би са били първите бижутери, но също така вероятно и канибали.

Проучване през 2012 г. показа, че неандерталците, които просъществували около 300 000 години в райони на Европа, Централна Азия и Близкия изток, вероятно са използвали лекарствени растения като бял равнец и лайка. Тяхното изчезване преди около 40 000 години съвпада с възхода на хомо сапиенс, появил се в Африка преди около 200 000 години. Въпреки че двата вида са се кръстосвали, в човешката ДНК има под 2% неандерталска ДНК, освен в Африка, където те не са живели.

#растителност #ДНК #Аделаида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"