В образователната система у нас се задава истинска "касапница"

В образователната система у нас се задава истинска "касапница"
pixabay.com
A A+ A++ A

В образователната система у нас се задава истинска "касапница" на кадри, при условие, че от години е ясно, че има недостиг на такива. Десет дни след изборите служебното правителство ще приеме 11 национални програми за развитие на образованието през настоящата година. По една от тях - "Оптимизация на училищната мрежа", се предвижда съкращение на 9000 учители и 2900 души непедагогически персонал.

Това решение на кабинета обаче ще струва 28 милиона лева за обезщетения и компенсации. Съкратените учители ще получат по десет заплати, а непедагогическият персонал – до осем брутни работни заплати. В същото време бюджетът на цялата програма е 30,7 млн. лв.

"Необходимостта от оптимизация на мрежата от училища в България и на вътрешната структура е постоянна поради няколко причини – продължаващи демографски промени в страната, стремежа на училищата за повишаване ефективността на разходите, големия дял на персонала в предпенсионна възраст. Националната програма "Оптимизация на училищната мрежа” е механизъм, чрез който се регулират процесите на адаптиране на образователните структури както към интересите и потребностите на децата и учениците, така и към спецификата и потребностите на пазара на труда във всеки отделен регион в страната”, гласят мотивите на Денков.

Източник: iNews.bg

 

#учители #съкращаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"