Кандидати на 9 страни ще се състезават за поста на Бокова в ЮНЕСКО

Кандидати на 9 страни ще се състезават за поста на Бокова в ЮНЕСКО
Източник: Nnm.me
A A+ A++ A

Девет страни членки на ЮНЕСКО предложиха по един кандидат за генерален директор на организацията на мястото на българката Ирина Бокова, чийто мандат изтича тази година, предаде Франс прес. Азербайджан, Виетнам, Египет, Катар, Китай, Гватемала, Ирак, Ливан и Франция предложиха кандидати за генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата с централа в Париж, се казва в изявление на ЮНЕСКО, пише Труд.

Генералният директор се предлага от Изпълнителния съвет и се назначава от Генералната конференция за срок от четири години. Деветимата кандидати ще преминат събеседване в Съвета на 26 и 27 април. Съветът ще обяви решението си през октомври с тайно гласуване. Предложението му ще се разгледа от Генералната конференция на ЮНЕСКО през ноември, където също ще има тайно гласуване. ЮНЕСКО има 196 страни членки и 10 асоциирани членове.

Четирима от деветимата кандидати са араби, издигнати от Египет, Катар, Ирак и Ливан. Анализатори предупреждават, че генерален директор от арабска страна ще предизвика разделения в ЮНЕСКО, където често са се разразявали политически спорове между Израел и арабските страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Арабските страни обаче смятат, че е техен ред да оглавят организацията. Те изтъкват, че ЮНЕСКО е била ръководена от европейци, азиатци, африканци и американци, но никога от арабин от учредяването на организацията през 1945 г. след Втората световна война за насърчаване на световен мир чрез култура. Кандидатурата на Франция е министърката на културата Одре Азуле, подкрепяна от президента Франсоа Оланд. Смята се, че тя е със силни позиции, тъй като централата на ЮНЕСКО е в Париж, отбелязва АП.

#ЮНЕСКО #Ирина Бокова #кандидат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »