Тилерсън в Пекин: На път сме да постигнем разбирателство и укрепване на връзките между Китай и САЩ

Тилерсън в Пекин: На път сме да постигнем разбирателство и укрепване на връзките между Китай и САЩ
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън разговаря с китайския президент Си Цзинпин във втория ден от визитата си в Китай, която е част от обиколката му в Азия, предаде Ройтерс. Дипломат номер едно е заявил пред китайския лидер, че Тръмп цени много комуникацията, която вече се е осъществила между него и Си, пише Труд.

"Ние знаем, че чрез по-нататъшен диалог ще постигнем по-голямо разбиране, което ще доведе до укрепване на връзките между Китай и САЩ и ще постави тона на нашите бъдещи отношения на сътрудничество", каза дипломат номер едно.
Си пък заяви, че Тилърсън е положил много усилия за постигането на гладък преход в тази нова ера на отношенията.

"Вие казвате, че отношенията на Китай със САЩ могат да бъдат само приятелски. Аз одобрявам това мнение", каза Си. Той съобщи, че вече е разговарял с Тръмп няколко пъти. "И двамата вярваме, че сътрудничеството между Китай и САЩ от сега нататък е посоката, към която и двамата се стремим. Ние и двамата очакваме нова ера на конструктивен диалог", посочи китайският лидер.

Си и Тилърсън обаче не споменаха спорни въпроси като например севернокорейската ядрена и ракетна програма или Тайван. Президентът на САЩ желае да опознае по-добре възгледите на Китай за двустранните отношения, а също да посети Китай в бъдеще, съобщи още в Пекин американският държавен секретар, предаде ДПА. Синхуа, цитирана от ТАСС, също предаде, че Тилърсън уверил председателя на КНР Си Цзинпин, че Тръмп се надява срещата им да се състои възможно най-рано. По думите на държавния секретар Тръмп е готов при удобен случай да посети Китай.

#Рекс Тилърсън #Си Цзинпин #Китай #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"