Шефът на Еврогрупата призова ESM да се превърне в европейска версия на МВФ

Шефът на Еврогрупата призова ESM да се превърне в европейска версия на МВФ
Източник: Greek Reporter
A A+ A++ A

Европейският механизъм за стабилност (ESM) - спасителният фонд на еврозоната, създаден в резултат на финансовата и дълговата криза в региона, трябва в крайна сметка да се превърне в европейска версия на Международния валутен фонд, заяви пред вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ръководителят на Еврогрупата - Йерун Дейселблум, съобщава Ройтерс.

"Мисля, че ще има голям смисъл, ако спасителният фонд на еврозоната ESM бъде доразвит в средносрочен и дългосрочен план в европейска версия на МВФ", посочи шефът на финансовите министри от еврозоната пред немското издание. Според него това би означавало, че в по-дългосрочен план настоящата "тройка" кредитори на Гърция в лицето на Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще трябва да бъде разделена.

"ЕЦБ се чувства все по-неудобно в ролята си в "тройката" кредитори и смятам, че с право", посочи Дейселблум, добавяйки, че и Европейската комисия има други "важни задачи" върху които тя трябва да се съсредоточи. С оглед на това шефът на Еврогрупата смята, че Европейският стабилизационен механизъм трябва да изгради техническа експертиза, каквато в момента има само МВФ.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също направи предложение за превръщането на ESM в Европейски валутен фонд, за да се подобри управлението при евентуални бъдещи кризи в Европа. Йерун Дейселблум обаче посочи, че трите водещи институции трябва да запазят своята роля в настоящата спасителна програма за Гърция и заяви, че все още очаква МВФ да вземе решение относно участието си в тази програма, като добави, че би било "най-добре дошло", ако това се случи до лятото.

Германия, на която предстоят важни парламентарни избори през септември, продължава да настоява МВФ да се включи в спасителния план за Атина чрез предоставяне на конкретна финансова помощ. Водещата европейска икономика обаче не е съгласна с настояването на МВФ за облекчаване на гръцкия дълг и с предложените от фонда фискални цели, които властите в Атина трябва да постигнат, след като настоящата трета спасителна програма приключи през 2018-а година.

Дейселблум заяви пред немския вестник, че не очаква настоящият преглед на спасителната програма на Гърция да приключи бързо, като добави, че той не смята, че кредитните институции ще го приключат преди началото на срещата на Еврогрупата в Малта през април. Гърция и нейните международни кредитори остават разделени по условията на прегледа на действащата програма, заяви през миналата седмица за Ройтерс неназован висш представител на еврозоната четвъртък, като тези различия ще попречат на Атина да получи в скоро време свежа финансова подкрепа.

#МВФ #Волфганг Шойбле #ESM #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »