Гърция притеснена от нов бежански натиск

Гърция притеснена от нов бежански натиск
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Отново рекорден брой мигранти пристигат на гръцките острови и вече няма места за настаняването им. Властите се страхуват от нова ескалация на бежанската вълна, пише Труд.

Само за четири дни 600 бежанци и мигранти достигнаха гръцките острови в Егейско море. Ако се продължи със същите темпове, скоро гръцките острови ще се пренаселят от мигранти. Те не могат да се прехвърлят извън островите съгласно решение на Европейския съюз, а процедурата по получаване на бежански статут продължава с месеци.

Властите в Гърция не коментират, но са видимо обезпокоени от заканите на Анкара да пропуска по 15 хиляди мигранти на месец. Кметът на остров Лесбос заяви пред гръцките медии, че напрежението между Берлин и Анкара рефлектира върху Гърция. Правителството в Атина настоява другите европейски страни да приемат повече бежанци от Гърция.

Силният бежански натиск в последните дни е свързан и с оттегляне на гръцки и турски военни кораби, които повече от месец охраняваха морската граница в Егейско море. Тази нощ гръцките гранични власти издирваха в морето трима души, решили да достигнат до гръцки остров с плуване, но те не бяха открити.

#мигранти #ескалация #Егейско море #гръцките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »