ЕЦБ: Може да се наложи затваряне на част от банките в еврозоната

ЕЦБ: Може да се наложи затваряне на част от банките в еврозоната
Източник: Вести Экономика
A A+ A++ A

Може да се наложи затварянето на някои банки от еврозоната, ако те станат нежизнеспособни, заяви в четвъртък висш ръководител на Европейската централна банка, вероятно визирайки опитите на италианското правителство да спаси два регионални кредитора, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Даниел Нуи, която е председател на Единния надзорен механизъм към ЕЦБ, обяви пред Европейския парламент, че има твърде много банки в еврозоната и призова базираната във Франкфурт Централна банка да даде по-голяма свобода на действие, когато се решава колко голям да е размерът на капитала, държан от тях.

С оглед на факта, че ЕЦБ осъществява най-висшия банков надзор в еврозоната, тя ще трябва да реши, дали италианските кредитни институции Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca са платежоспособни и какъв трябва да е размерът на капитал, от който те се нуждаят, както беше направено в края на миналата година с техния по-голям събрат – банката Monte Paschi, при положение че бъде дадена зелена светлина за планираното от властите в Рим спасяване на закъсали банки.

Даниел Нуи не назова конкретна банка или държава, но подчерта, че европейски правила позволяват възможността някои кредитни институции да бъдат затворени. "В специфични случаи, свързани с банковата консолидация, може да се наложи някои банки да бъдат ликвидирани, ако те станат нежизнеспособни", посочи тя пред европейски депутати.

Председателят на Единния надзорен механизъм към ЕЦБ приветства предложените от Европейската комисия нови правила, свързани с банковия капитал, чрез които се въвеждат няколко фини настройки на глобално съгласуваните стандарти. Нуи обаче предупреди за наличието на ограничени правомощия на надзорните органи и по-специално, когато става въпрос за конкретните капиталови изисквания.

Според нея отклонения от общите правила правят банките по-уязвими и по-трудни за сравнение от страна на инвеститорите, докато предложението на ЕК не е достатъчно за създаването на по-голяма хомогенност в цяла Европа.

#ЕК #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »