Руската централна банка с неочаквано понижаване на основния лихвен процент

Руската централна банка с неочаквано понижаване на основния лихвен процент
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

На заседанието си в петък Централната банка на Русия намали неочаквано основния лихвен процент и посочи, че може да го понижи допълнително в бъдеще, тъй като забавянето на инфлацията в страната е по-бързо от очакваното на фона на икономическото възстановяване, въпреки че рисковете все още остават високи, предаде БНР.

Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната лихва до 9,75%, след като на предходните три заседания РЦБ остави лихвената ставка без промяна на ниво от 10,0%. В изявление след края на заседанието централните банкери отбелязаха, че понижението на инфлацията е надминално по сила техните прогнози, като в същото време инфлационни очаквания продължават да спадат, а икономическата активност да се възстановява.

Инфлационните рискове са спаднали леко, но въпреки това те остават високи, допълни банката. "При тези обстоятелства и предвид умерено затегнатата монетарна политика, целевото ниво за инфлация от 4 на сто ще бъде постигнато до края на 2017-а година, след което ще се запази на това ниво в бъдеще. Тъй като оценките за динамиката на инфлацията и за икономическото развитие не отговарят на досегашните прогнози, Централната банка на Русия допуска възможността за постепенно по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент през следващите две тримесечия", се посочва в изявлението на РЦБ след края на днешното заседание.

Банката прогнозира, че инфлацията в страната ще отслабне до 4% до края на тази година и ще остане в рамките на този целеви диапазон през 2018-а и 2019-а година. Трябва да се има предвид, че ценовият ръст през първите двадесет дни на месец март спадна рязко до 4,3 на сто спрямо повишение от 5 на сто през януари. РЦБ отбеляза, че умереното затегната парична и лихвена политика ще позволи да се ограничи въздействието от повишението на цените и ще спомогне за поддържане на темпове на растеж на потребителските цени, които да са близки до 4 процентни пункта.

В същото време банката отбеляза, че въпреки намалените рискове, че инфлацията няма да достигне целевото ниво около 4% до края на годината, те остават в сила в средносрочен план. Растежът на руската икономика също се развива с по-добро от очакваното темпо, смята централната банка, отбелязвайки че прогнозира увеличаване на БВП с между 1,0% и 1,5% през тази и с между 1% и 2% през всяка една от следващите две години.

Централната банка посочи, че нейните прогнози се основават на предположение за намаляване на цената на петрола до 40 долара за барел до края на 2017-а година.

#РЦБ #Русия #лихвен процент #понижение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"