Цената на петрола тръгна надолу въпреки спекулациите за ограничаване на производството на ОПЕК до края на годината

Цената на петрола тръгна надолу въпреки спекулациите за ограничаване на производството на ОПЕК до края на годината
Източник: Financebg
A A+ A++ A

Цените на черното злато се понижават в началото на седмицата, тъй като поредното повишаване на активните сондажни находища САЩ натежава върху слуховете, че страните от и извън ОПЕК могат да удължат договореното шестмесечно споразумение за ограничаване на производството до края на 2017-а година, предаде БНР.

Към края на петъчната търговия, компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете солиден ръст с 21 броя до общо 652 на американски петролни сондажи през седмицата до 24-ти март, след като точно година по-рано те бяха едва 372 броя. Техният брой остава с 59,5% под пика от 1609 разработвани петролни находища в САЩ, достигнат през седмицата до 10-ти октомври 2014-а година. Трябва обаче да се има предвид, че от средата на миналата година насам петролното производство в САЩ се увеличи със 700 хил. барела на ден, или с 8,3%, до 9,13 млн. барела.

Този процес на възстановяване на американските добиви парира през последните седмици позитивния ефект върху петролни цени от влязлото в сила от началото на годината споразумение между ОПЕК и страни като Русия за ограничаване на петролното производство.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,75% към 47,61 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент - с 0,47% към 50,56 долара за барел въпреки спекулации, че ОПЕК обмисля удължаване срока на действие на споразумението за ограничаване на производството с още шест месеца до края на 2017-а година.

Търговци обаче посочват, че настоящият спад на цените изглежда ограничен от проведени през уикенда разговори между петролния картел и други основни производители за продължаване действието на споразумението до края на настоящата година.

#САЩ #ОПЕК #Брент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »