Окончателно! Пет партии влизат в новото Народно събрание

Окончателно! Пет партии влизат в новото Народно събрание
ЦИК
A A+ A++ A

Очакванията за 5-партиен парламент се потвърдиха окончателно. Това стана ясно, след като от ЦИК отчетоха и последния протокол от избирателните секции. Както показваха резултатите и преди това, ГЕРБ печели вчерашните избори с преднина от близо 5.5% пред БСП. Партията на Бойко Борисов са избрали 32.65 на сто от гласувалите, докато тази на Корнелия Нинова са подкрепили 27.2 на сто.

Трета политическа сила в новия парламент ще бъдат "Обединени патриоти", които, макар и с малко, изпреварват конкурента за това място ДПС. За коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака" са гласували 9.07% от избирателите, докато за партията на Мустафа Карадайъ – 8.99 на сто. Въпреки това двете политически сили ще разчитат на еднакъв брой депутати заради изключително близките си резултати.

Последната политическа сила, която ще има свои депутати в 44-ото Народно събрание, е "Воля". Тя получава 4.15% от гласовете.

Коалицията "Реформаторски блок-Глас народен" остава извън парламента и то с резултат, който е далеч от 4-процентната бариера. За бившия партньор на ГЕРБ в кабинета "Борисов 2" са гласували 3.06% от избирателите. Малко по-малко – 2.88%, са избрали коалицията около движението на Христо Иванов "Да,България". Почти същия резултат отчита и ДОСТ – 2.86%. "Нова република" на подалия вече оставка Радан Кънев са предпочели 2.48% от избирателите. Хората, гласували с "Не подкрепям никого" вчера пък са точно 2.5% от отишлите до урните. Всички останали партии, коалиции и независими кандидати са били подкрепени от по-малко хора.

Източник: iNews.bg

#Народно събрание #резултати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »