Солиден ръст на импортната инфлация в Германия през февруари

Солиден ръст на импортната инфлация в Германия през февруари
Източник: Expert.bg
A A+ A++ A

Цените на внос в Германия нараснаха през февруари с най-солидно темпо от близо шест години насам, което е пореден знак за рязко ускоряване на инфлацията във водещата европейска икономика през последните месеци, показват данни на немската статистика Destatis, предаде БНР.

Германските импортни цени се повишиха с 0,7% спрямо януари, когато те нараснаха с 0,9%, докато прогнозата на финансовите пазари беше за доста по-сдържан растеж с 0,4 на сто. На годишна база цените на внос напреднаха с цели 7,4% (спрямо февруари 2016-а) след повишение с 6,0% месец по-рано и очаквания за повишение със 7 на сто. Това представлява най-солиден растеж на немските импортни цени от април 2011 година, когато те нараснаха със 7,6 на сто.

Импортните цени, без тези за енергийни и петролни стоки, се увеличиха през февруари с 4,5% спрямо година по-рано след техен годишен растеж с 3 на сто през януари. В същото време растежът на експортните цени на Германия се ускори до 2,5% от 1,8% през предходния месец. Днешните по-високи от очакваното данни за импортните цени са факт, след преди време Destatis представи данни за потребителската инфлация (индекса CPI) на Германия през февруари, според които индексът на потребителски цени нарасна на годишна база с цели 2,2%, отбелязвайки най-солиден скок на инфлацията от август 2012 година насам. 

Цените на внос в Германия нараснаха през февруари с най-солидно темпо от близо шест години насам, което е пореден знак за рязко ускоряване на инфлацията във водещата европейска икономика през последните месеци, показват данни на немската статистика Destatis. Германските импортни цени се повишиха с 0,7% спрямо януари, когато те нараснаха с 0,9%, докато прогнозата на финансовите пазари беше за доста по-сдържан растеж с 0,4 на сто.

На годишна база цените на внос напреднаха с цели 7,4% (спрямо февруари 2016-а) след повишение с 6,0% месец по-рано и очаквания за повишение със 7 на сто. Това представлява най-солиден растеж на немските импортни цени от април 2011 година, когато те нараснаха със 7,6 на сто. Импортните цени, без тези за енергийни и петролни стоки, се увеличиха през февруари с 4,5% спрямо година по-рано след техен годишен растеж с 3 на сто през януари.

В същото време растежът на експортните цени на Германия се ускори до 2,5% от 1,8% през предходния месец. Днешните по-високи от очакваното данни за импортните цени са факт, след преди време Destatis представи данни за потребителската инфлация (индекса CPI) на Германия през февруари, според които индексът на потребителски цени нарасна на годишна база с цели 2,2%, отбелязвайки най-солиден скок на инфлацията от август 2012 година насам.

Рязкото повишение на инфлация в Германия ще увеличи призивите на редица немски политици и икономисти, както и от страна на Бундесбанк, за скорошен край на серията стимулиращи програми, стартирани от ЕЦБ, включително програмата за "количествени улеснения" в размер на общо 2,3 трлн. евро, която по план би трябвало да приключи в края на 2017-а година.

Редица икономисти посочват, че здравото нарастване на инфлацията в цялата еврозона може да ограничи икономическия растеж по-късно тази година, тъй като това ще доведе до отслабване на покупателната сила на домакинствата, ако в същото време няма нарастване на заплащането на труда с подобен размер.

#Германия #валута #стоки #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »