Гърция намалява разходите за пенсии през 2019 г.

Гърция намалява разходите за пенсии през 2019 г.
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Гърция е постигнала споразумение с кредиторите си от ЕС и МВФ по ключови реформи, касаещи трудовия пазар, съкращаването на разходите и по енергийните въпроси, придвижвайки се по този начин по-близо до постигането на предварителна сделка относно прегледа по изпълнение на трета спасителна програма преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 7-и април, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки източници, близки до преговорния процес, предаде БНР.

Според двама неназовани представителя на ЕС, запознати с преговорния процес, Гърция ще намали разходите за пенсии с до един процент от БВП през 2019 година. В същото време властите в Атина са се съгласили да намалят и прага на необлагаемия годишен минимум до около 6 хиляди евро, за да бъдат спестени допълнително средства, равняващите са на още 1% от БВП.

Относно реформите, касаещи пазара на труда, Гърция няма да бъде принудена да либерализира и занапред масовите съкращения, така като първоначално са поискали от Международния валутен фонд. Колективното договаряне, което вече беше частично отслабено като част от необходимите реформи, заложени в спасителната програма през 2012 година, се очаква да бъде възобновено, след като настоящата програма за финансова помощ приключи в средата на 2018 година.

Трябва да се има предвид, че Гърция рискува да изпадне в неплатежоспособност, ако в скоро време не бъде постигнато окончателно споразумение относно прегледа на третата спасителна програма. През следващите няколко месеца предстоят редица плащания по обслужване на гръцки дълг, които обаче могат да бъдат осъществени само, ако властите в Атина получат следващ транш от договорената финансова помощ в размер до 86 млрд. евро.

Календарът на тези плащания през следващия месец включва 7-и, 18-и и 20-и април, когато  предстоят да бъдат погасени съответно 1,4 млрд. евро, 1 млрд. евро и отново 1,4 млрд. евро. През май (на 12-и и 20-и) трябва да бъдат покрити падежи на гръцки дълг за общо 2,8 млрд. евро (на траншове под 1,4 млрд. евро), на 9-и юни – за 2 млрд. евро. Най-големият по размер падеж на гръцки дълг е през седмия месец на годината, като на 7-и юли трябва да бъдат платени 2 млрд. евро, на 17-и и 18-и – за общо 2,4 млрд. евро (включително 300 млн. евро към МВФ) и на 20-и юли – за цели 3,9 млрд. евро (включително 1,5 млрд. евро към ЕЦБ).

Последният по-сериозен по размер падеж на гръцки дълг е на 4-ти август – за 1 млрд. евро.

#БВП #ЕС #ЕЦБ #Гърция #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »