50 лева ще ни струва агнешкото на великденската трапеза

50 лева ще ни струва агнешкото на великденската трапеза
pixabay.com
A A+ A++ A

Поне по 45-50 лева ще трябва да извадят българските домакинства, за да посрещнат традиционно предстоящия Великден. Толкова ще струва едно агнешко бутче, ако тежи 3 кг или малко повече. Търсенето на традиционното месо за трапезата на Възкресение вече започва. По магазините цената за килограм агнешки бут в момента е около 15 лева, предаде БНТ. Малко по-евтино излиза плешката, която се продава срещу 13.30 лева за килограм. Най-ниска е цената за цяло агне – 12.80 лева. Такова обаче клиентите купуват рядко, съобщи iNews.bg.

Според търговците с наближаването на празника цените няма да се вдигат. Те обещават да ги задържат, за да могат повече българи да посрещнат Великден както повелява традицията.

Цената на агнешкото месо обаче се вдига тройно от фермата до магазина. Прекупвачите дават цена по 4.50 - 4.80 лева за килограм живо тегло. Животновъдите обаче се оплакват, че тези цени са обидно ниски. На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Той продава своите агнета по 6 лева за килограм. Твърди, че и тази цена е обидно ниска.

"Ако речем да направим сметката с молив, не излиза и това не излиза. Няма парички, на всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но не водя сметка, защото и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка – трябва да се откажеш", коментира Стоименов.

#цени #агне #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"