Чешки учени пуснаха химичен анализ на 100-годишна бира
Чешки учени анализираха светла бира на 100 години, открита при ремонт на пивоварна, и успяха да опишат оригиналните характеристики, пише Труд.
Бирата е била много добре запазена и учените дори са я опитали. Вкусът ѝ, освен плодов, е бил и кисел, но съвсем приемлив. „Беше лека, мътна, с интензивен послевкус на сяра и фекалии“, пишат учените. Химическият анализ е разкрил оригиналния състав, съдържанието на алкохола, цвета, общата киселинност.
Учените от института по пивоварство в Прага са използвали метода високоефективната течна хроматография, както и други техники. Те са направили и ДНК анализ, за да идентифицират евентуални налични организми. Старата бира съдържа повече алкохол и не е толкова горчива, колкото сегашната. Тя има и повече желязо, мед, манган и цинк. Произведена е от пивоварната в Залиниче, където е съхранявана в голям студен склад. Бутилките са от тъмно стъкло.
Още по темата:
- » Шанс едно на милион: Откриха човек с кръвна група "P" в Китай
- » Евродепутат: Бирата има сериозен принос за възстановяването на икономиката на Европа
- » 35 литра бира за 4 дни и най-дългият махмурлук в света